Login Form

Återskapa filer från en disk

Har du råkat radera all information på din (externa) hårddisk eller USB-minne? Lugn, det kan fortfarande finnas hopp om att få tillbaka, om inte allt, så en (hel) del filer. Du behöver följande för att kunna börja:

  • en dator
  • en hårddisk som bör ha lika mycket ledigt utrymme som disken du försöker återskapa
  • ubuntu/debian eller någon annan Linuxdistribution
  • tid

Den här guiden förutsätter att du har installerat ditt operativsystem redan och att du inte är en fullkomlig nybörjare, är du det kan du i princip sluta läsa innan den här meningen är klar. Först behöver vi ta hem lite program som eventuellt inte är installerade, kör du Ubuntu kan du behöva lägga till "sudo" före kommandona i ett terminalfönster:
apt-get install scalpel foremost testdisk gddrescue rsync

kör nu dmesg|grep sd om du har en ny dator, är det en gammal disk <2004, kör dmesg|grep hd, kontrollera att disken som hittas som t.ex. sdb är den disk du har problem med.
Om disken har förlorat sin partition bara, så kan det vara så enkelt att du bara försöker öppna/mount:a den, om den inte redan poppat upp på skrivbordet, skriv
mkdir ~/backup && mount /dev/sdX1 ~/backup detta kommer skapa en katalog i din användarkatalog vid namn "backup" och montera disken sdb med första partitionen där.


Är disken trasig (men hittas av systemet), kör följande kommando:
ddrescue --no-split /dev/sdb1 /path/to/output.image /path/to/output.log
detta kommer att skapa en exakt byte för byte kopia på din hårddisk, vilket kräver att du har mer utrymme än vad totala storleken på disken du försöker rädda är. Är disken riktigt trasig, så kan det ta flera dagar, kör sedan antingen:
testdisk /path/to/output.image eller photorec /path/to/output.image
och följ instruktionerna på skärmen. Förhoppningsvis lyckas du får ut dina foton, dokument eller vad du nu vill komma åt. Tänk på att även den här processen kan ta lång tid.